Den 1 juli träder den nya fastighetsmäklarlagen i kraft. Bl a innebär det att en lista över alla budgivare ska delas ut till dem som deltagit i budgivning, förut var det frivilligt och kunde bara göras om alla spekulanter sagt okej.
Det jag inte förstår varför man inte genomför, som är ett krav i t ex USA är att köpare resp säljare har sina egna mäklare. Jag förstår inte hur en mäklare ska kunna stå med ett ben i vardera läger. Vem är han lojal mot? Och hur ska han kunna vara lojal mot både köpare och säljare? Den ena vill ha ett så högt pris som möjligt och den andra betala så lite som det bara går.
Nej för att kunna lita på sin mäklare till 100% måste det även ställas krav att det är olika köp- och säljmäklare.
Läs mer i DN
Att vi har en mäklare som en oberoende mellan man är faktiskt ganska unikt, i de flesta andra länder är det som du säger köpar respektive säljarmäklare. Tanken är väldigt intressant och väcker många nya ideér. Dock tror jag att vi kommmer ha kvar denna typ av roll i Sverige. Mäklaren är oberoende i alla frågor utom priset och i och med den nya lagen så utvidgas konsumentskyddet för köparna. Känner sig en köpare oviss om en mäklare agerat korrekt finns mäklarsamfundets konsumnetombudsman som man kan vända sig till.
http://www.dinfastighetsmaklare.nu/allmant/den-nya-fastighetsmaklarlagen/
GillaGilla
bara för att vi är unika betyder det inte att det är okej, jag skulle ha känt mig tryggare när jag har köpt o sålt lägenhter om min mäklare inte hade representerat båda sidorna, på något sätt känner man sig alltid lurad i slutänden när man inte känner att mäklaren ger 100%, vilket h*n inte kan göra när h*n representerar två parter
GillaGilla