Staten + kyrkan = sant?

Idag kan man läsa i tidningarna att Sverigedemokraterna gick från en gudstjänst i Storkyrkan biskop Eva talade om rasism.

Men jag måste nog säga att det intresserar mig föga, men däremot så undrar jag vad hela riksdagen hade i kyrkan att göra inför det högtidliga öppnande av Riksdagen?

Mig veterligt har stat och kyrka delat på sig, och jag tror inte ens att alla som sitter i riksdagen är kristna.

Ytterligare något gammalt som ligger kvar och som man fortsätter att göra bara för att.

Vi ska ta hänsyn till att stat och kyrka inte har något med varandra att göra och därför ska inte riksdagens medlemmar bevista en gudstjänst i samband med öppnadet av riksdagen.

Om de vill gå i kyrkan på sin fritid är det dem fritt att göra det, men jag vill inte att ‘min’ riksdagsman ska blanda ihop sin gärning med kyrkans.

11 kommentarer

Under New Age / Religon, Politik

11 svar till “Staten + kyrkan = sant?

  1. jag har inte varit på mina barnbarns dop
    nej man ska inte vara i några religösa rum när man gör vissa saker som ska vara neutrala
    på KI har de doktorspre…. vad det nu heter i en frikyrkas sal för att den är stor, såååå korkat

    Gilla

  2. Sol

    Tänkte som du: Vad gör de ö h t i kyrkan? Tycker att varken riksdagsöppningar eller skolavslutningar ska ha religiösa ceremonier. Hade antagligen gjort en Sabuni (!) trots att jag inte är något fan av henne, men i den här frågan är vi överens. När min svägerska tog studenten delades betygen ut i kyrkan. Jag närvarade inte.

    Gilla

  3. Stefan håller med dig, men jag har medvetet valt att INTE skriva om SD och urtåget ur kyrkan och vad Biskop Eva sa
    utan helt ägnat min blogg till att undra vad kyrkan och staten har med varandra och göra och varför man ska inviga riksdagens öppnande med en gudstjänst
    Sen att Biskop Eva kastar sten i glashus är en helt annat blogg som jag väljer att inte debattera eftersom den är för mig totalt ointressant som icke kristen och icke SD

    Gilla

  4. Stefan

    Dock inte, men ändå intressant i vinkel>
    Denna debatt artikel var grym
    http://www.newsmill.se/artikel/2010/10/06/biskop-brunne-utvisade-sverigedemokraterna-ur-storkyrkan
    och belyser i kommentar #5 och #7 två olika vinklar på låt stenar ropa citat.

    Gilla

  5. nu handlar ju inte min blogg om själva SD utan att riksdagens ledamöter ska gå i kyrkan, när inte ens alla är kristna, ingen av de ‘kristna’ ledamöterna skulle ha gått på en judisk eller muslimsk mässa

    Gilla

  6. Stefan

    Citat från predikan! ”Igår kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor. Det är inte möjligt för troende människor att göra skillnad på människor. Det är inte värdigt människor att göra skillnad på människor. Här räcker det inte att vi ger några hundra människor mandat att föra vår talan. Här har vi ett gemensamt uppdrag. Och om någon tystnar eller tystas i kampen för människovärde, måste vi se till att också stenarna ropar. Vi gör det med Guds hjälp.”

    Det här är för mig en ren uppmaning av biskopen att vi ska stena sverigedemokraterna. Det är uppvigling och brottsligt.

    ”Det räcker inte med några hundra mandat”, ”måste vi se till att stenarna ropar”

    Gilla

  7. Stefan

    Nyamko Sabuni sa i en intervju till aftonbladet att hon valde att inte gå till kyrkan då politik och kyrkan inte hör ihop.

    Jimmie Åkesson valde att resa sig och gå med sina 19 partikamrater då Biskopen hyllade demonstrationer mot ett demokratisk invalt parti.

    Nalin Pekgul valde att gå till kyrkan trots att hon är öppet troende muslim.

    Gilla

  8. Jag håller helt med, stat och kyrkan hör inte ihop och då ska inte riksdagen öppnas med bla en gudstjänst.

    Dessutom är hennes snack att ”om någon tystnar eller tystas i kampen för människovärde, måste vi se till att också stenarna ropar” bullshit då kyrkan själv hindrar folk som slås för demokrati och människovärde.

    Gilla

  9. Hej!

    Kan bara hålla med dig, det vill jag inte att mina riksdagsmän heller ska.

    Gilla

  10. Ping: —-The nexus of the crisis The origin of storms— - Kyrkan och staten

  11. Håller med dig. Jag blev väldigt förvånad då jag läste dom denna så kallade tradition. Och ärligt talat så allt prat om rasism som Eva Brunne bablade om kommer på skam då man tänker på kyrkas historia.

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.