Hur svårt är det att vara tydlig?

VAR TYDLIG

Bild och design: Annika Siegers

En sak jag undrar över ganska mycket, är att folk i gemen är ganska duktig att klaga på att saker och ting är jobbiga, föräldrar är jobbiga, syskon är jobbiga, arbetskamrater är jobbiga, rökare finns överallt, folk står i vägen på tunnelbanan osv

Men hur svårt är det att säga till? Eller är man så förbaskad konflikträdd att det är bättre att sitta och klaga och få medhåll och sen gå hem/till arbetet och säga: Jo Anna hon håller med att …..

Varför inte säga till någon; Ursäkta men din cigarettrök stör mig, tror du att du kan fimpa i alla fall medans jag äter. Tack snälla du för hjälpen.

Eller; Jo Mamma, du ringer alldeles för mycket till oss, jag förstår att du kanske känner dig lite ensam, men jag har mitt liv nu och jag kommer förbi när jag kan, eller du bjuder in mig, men annars får du faktiskt klara dig själv, du är precis som jag en vuxen människa.

Eller; Du får ett telefonsamtal som är jobbigt, och du vill egentligen inte prata med personen ifråga (privat inte jobbsamtal). Varför inte bara säga, Lasse, men jag har ingen möjlighet att prata med dig just nu, vi får pratas vid en annan gång. Istället för att lyssna på människan i fråga timme ut och timme in.

Eller; Någon säger, ska vi ta en fika, och du svara Mmmmm. Fast du har inte en tanke på att ta den där fikan. Medans frågeställaren tror att du vill, vet du att du inte vill och blir lika  irriterad varje gång du får frågan från personen och säger till dina arbetskamrater; fattar inte varför hen alltid ska fråga om en fika, jag vill ju inte, hur svårt kan det vara att förstå?

Tja du kanske ska vara lite TYDLIG och säga, Nej tack jag kan inte fika med dig. Man behöver aldrig ge en andledning till varför man säger nej, eller ja eller vad som helst. Men tydlig kan man vara, det är mest schysst på alla.

Eller om du får en fråga från din allra käresta om vad man tycker eller varför man gör så, svara INTE, jag vet inte. Säg istället att jag kanske måste tänka på det men jag lovar att vi ska prata om det en annan gång, men kanske inte just nu. Och återkom med ett svar, även om det ens så litet. För om du säger jag vet inte, betyder det inte att du inte vet, det betyder att du fegar ur dig en situation som gör att andra människor bara blir irriterade på dig, och troligtvis går över ditt huvud och struntar helt i din åsikt i slutänden.

På den här bloggen kan man få 10 exempel på hur man blir mer tydlig och bestämd.

Lämna en kommentar

Under Dagens ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.