Sy en festklänning

I januari 2017 ska min dotter gifta sig. Och självklart vill jag ha en snygg klänning till bröllopet. Jag har en ganska fin klänning i guldfärgat spets hemma, men den är kort, hon dotterns önskemål är att jag ska ha en lång klänning på mig. Jag har tittat lite på nätet  och i en del affärer men det är svårt att hitta en snygg klänning i min storlek, jag har 46/48 eller amerikansk storlek 18W. Av en tillfällighet ramlade jag över ett Burda-mönster på en snygg festklänning.

Så jag började fundera på om jag skulle sy en klänning själv. Jag ska inte påstå att jag är någon stjärna i sömnad, allt jag kan har jag lärt mig själv, det lilla jag fick lära mig i syslöjden när jag gick i skolan försvann nog lika fort som det kom in.

I början av 90-talet sydde jag en hel del medeltida kläder till familjen och det var då jag lärde mig att sy. Jag är lat och fuskar en del, men det brukar bli bra i slutänden.

Så jag kikade lite på nätet efter festklänningar i stora storlekar men det var ändå det där Burda-mönstret som var det bästa. Till den funderar jag på om jag även ska sy en kort cape, även där hittade jag ett Burdda-mönster.

Burda mönster 2016-04-10 13.46.23

Igår, söndag, var mannen och jag och tittade runt lite i tygbutiker för att se om jag kunde hitta någon typ av tyg som jag skulle gilla. Först var vi på Ohlsons tyger på Sveavägen, det fanns några somriga lätta tyger, men inte i min smak. Sen åkte vi till NK, de har en fin tygbutik på 4de våningen. Vi tittade runt lite och jag hittade en mörkblå silksatin med ett paisleymönster som jag gillade. Tyget kostade 549 kr/m. Och till klänningen skulle jag behöva 5 meter. Jag köpte mönstrena, tittade lite på sammet för till capen, men jag ville kika runt lite till för att se vad det vad för fler alternativ till 549 kr/m.

Vi var ganska trötta efter besöket på NK, så vi åkte hem. Väl hemma tog vi båda en liten nap.

När jag vaknade satte jag mig för att kika lite på nätet efter tyger, nu visste jag att jag ville ha något som liknade satinen. Den finns både som silke  och polyester, polyester blir ju en aningen billigare. Även om jag mycket väl kan tänka mig att lägga kanske 200 kr/m på ett tyg så vill jag nog inte betala 549 kr/m.

Jag har hittat en ny spännande sajt, som heter Ali Express. Det är ett e-varuhus, där olika företag lägger in sina varor till försäljning, många av de som säljer, speciellt tyger, är Kina-baserade. Jag tittade igenom deras tygavdelning och hittade ett tyg som jag kände att jag nog kunde tänka mig. Det blev en jaquaradbrokad i bomull/polyester. Vilket bl a gör att den går att tvätta hemma i tvättmaskinen och den kostar inte mer än ca 65 kr/m.

blått tyg

Leveranstiden är 30-60 dagar, så inte förrän jag fått tyget och sytt klart klänningen, ska jag börja leta efter tyg till capen och fundera på vilken färg jag ska ha på den och hur den ska smycka, med fina band, fuskpäls eller något annat .

Så jag har en liten spännande tid framför mig, där jag ska vänta på tyger, sy det och få ett färdigt resultat som gör mig nöjd. Håll tummarna.

 

4 kommentarer

Under Mode

4 svar till “Sy en festklänning

 1. Oj vilken fin klänning det kommer att bli.
  Jag kommer ihåg när du hjälpte din mamma att sy sin fina klänning när hon och alla hennes syskon möttes vid årsskiftet 1999-2000
  Mostern i Tennessee

  Gillad av 1 person

 2. Sofie

  Det ska bli så roligt att se tyget och slutresultatet 🙂

  Gillad av 1 person

 3. JK

  Du kommer bli jättevacker i den älskling 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.