Rummet

Jag var med i en novell-tävling på Tidningen Skriva, max 4000 ord och temat var spöken. Jag vann ingenting (jag hade nog missat att räkna antalet ord), men här kommer den;

ghostgirl

Hon stod i hallen, skakade av rädsla. Mamma hade sagt åt henne att det fanns inget farligt i rummet. Det var bara att gå in. Det var mörkt i rummet, läskigt. Vem kunde veta vad som fanns där inne? Eller i garderoben eller under sängen, eller ännu värre bakom gardinen.

Hon kikade genom nyckelhålet till rummet, en svagt ljus silade genom gardinerna. Det kom från gatulamporna utanför. Hon såg ingenting annat.

Försiktigt tryckte hon ned handtaget, rädd för att dörren skulle gnissla, sköt hon upp dörren, sakta. Bara så mycket att hon kunde kika in i dörrglipan.

Där var sängen, nybäddad och fin och med alla gosedjuren upprade längst väggen. Och leksakslådan, garaget med alla sina bilar, och dockorna som satt på golvet i rad. Hon ryste till, det var läskigt med dockornas ögon, de bara stirrade rakt fram.

Men vad var det för fel på sängen, det var en kulle i sängen, som om någon redan låg i den. Hon backade bakåt in i hallen igen. Tvekade, skulle hon våga? Mamma ville att hon skulle gå in i rummet själv. Hon hade aldrig gjort det förut.

Plötsigt kände hon något som strök sig mot hennes ben. Det var bara lille Kisse. Hon blev trygg av Kisses närhet. Hon plockade upp Kisse och jollrade lite lågt med honom, men Kisse fräste till och spjärnade emot så att han kunde hoppa ned.

Hennes underläpp började darra, hon var nära till gråten. Hon visste att hon var tvungen att gå in i det där rummet alldeles själv. Men hon ville inte, ville att mamma skulle vara där. Men mamma hade sagt att hon var en stor flicka nu.

Hon kikade in i dörrglipan igen, den där kullen var kvar i sängen. Hon sköt upp dörren lite mer, så att det kom in mer ljus i rummet. Kullen rörde på sig, gnydde till. Hon smög sig sakta fram till sängen. Vem ligger i sängen undrade hon. Hon försökte stå på tå för att se, men nådde inte riktigt upp. Hon gick sakta runt sängen för att kunna se bättre.

Men den som låg i sängen, låg helt under täcket, det enda hon såg sticka upp var en blond, lockig kalufs. Hon blev mer nyfiken, kände sig jättemodig. Och kröp sakta upp i sängen för att kolla mer.

Hon kom nära kullen, snusade lite på det blonda håret. Och tog sin ena hand och drog försiktigt bort täcket från ansiktet. Det var en liten pojke som låg där. Med runda rosiga kinder och med tummen i munnen.

Hon fnös lite, tummen i mun, så barnsligt. Hon hade aldrig sugit på tummen. Hon drog ned täcket lite till för att kunna se lite mer. Pojken i sängen gnydde till, han blev nog lite kall. Han hade en rosa Hello Kitty pyjamas på sig. Och hans händer och fötter var pyttesmå. Hon tog en av pojkens händer i sin hand och strök den sakta. Pojken började vrida sig oroligt i sängen, gnydde igen.

Hon kände sig lite modigare nu, det här var inte så farligt. Mamma hade berättad vad som kunde hända och vad hon skulle göra. Hon tog båda sina händer och la på var sin sida om pojkens huvud. Tryckte lite försiktigt. Pojken började röra på sig igen, snodde runt lite, började gråta och ropa på mamma. Men ingen kom, för allt ljud som kom ut ur pojken förblev ljudlöst. Hon satt med händerna runt pojkens huvud, gapade och svalde ljuden. Sakta böjde hon sig fram mot pojkens mun och satte sin mun mot hans mun och drog in. Alla ljud, all luft och allt liv som fanns i pojken försvann.

Efter en stund låg pojken helt stilla. Hon satt på sängen, mätt och belåten. Hon var fylld av pojkens drömmar, minnen, ljud och liv.

Hon skuttade ur sängen, sprang ut i hallen, där mamma stod. Mamma tog henne i handen och sa att hon hade varit duktig, de gled båda ut genom den stängde ytterdörren utan att se sig om.

Lämna en kommentar

Under Jag skriver

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.