New Yorks gudar av Lyndsay Faye

new-yorks-gudar

New Yorks gudar av Lyndsay Faye är den första boken i serien om polisen Timothy Wilde i ett New York på mitten av 1800-talet. Man har precis bestämt att man måste  ha en poliskår i New York för att hindra brott.

New York är en oroshärd, irländska immigranter kommer med båtarna till hamnen, fattiga, svältande och det finns inga jobb. Det blir kontroverser mellan de relativt välbärgade protestanterna och de katolska immigranterna.

Timothy har fått jobbet som polis av sin bror efter att New York har brunnit och Tim har förlorat sitt jobb som bartender. Han måste hitta nytt boende och inställa sig på ett jobb han egentligen inte vill ha. Han ska patrullera gatorna i en utav New Yorks ruffigaste stadsdel. Ett barn hittas mördad och det leder både till de höga politiska kretsarna och till bordellerna med barnprostituerade. Vem är det som ligger bakom attackerna på de små barnen, en förvirrad katolik eller är det mer raffinerat än så?

Timothy och hans bror Valentine är föräldralösa efter att deras föräldrar dog i en brand när de var barn, de är blonda och blåögda och räknas som amerikaner. I dåtidens New York är det stor skillnad att vara infödd och immigrant, värst är det att vara irländare eller svart.

En spännande bok med bra personporträtt, det är svårt att släppa för man vill veta vem som är mördaren (även om jag i och för sig brukar kolla i slutet för att se om jag gissat rätt). Det ska bli spännande att läsa den andra boken – Tiga är guld

1 kommentar

Under Böcker / Ljudböcker

Ett svar till “New Yorks gudar av Lyndsay Faye

  1. JK

    Låter himla spännande också. Ännu en historisk deckare 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.