Kungen, älskarinnan och hennes man – Restoration

restoration

Kungen, älskarinnan och hennes man  (Restoration) är en historisk berättelse från England på 1600-talet. Merivel (Robert Downey Jr.) går och lär sig för att bli läkare och en dag blir han kallad till kungen (Sam Neill)  för någon som är vädligt viktig i hans liv har blivit dödssjuk. Det visar sig vara en av kungens spanielhundar. Trots att hunden dör får Merivel ändå jobb som kungens hundveterinär och får en ansenlig summa pengar att röra sig med, plus kläder och boende. Han lever rövare i palatset och ses lite som en narr.

När kungens älskarinnor bråkar, bestämmer sig kungen för att Merivel ska gifta sig med Celia Clemence (Polly Walker) får ett slott och en titel som tack för hjälpen, men dessutom förvisad till detta slott för att inte visa sig på slottet som en hanrej (make med en otrogen hustru). Tyvärr blir Merivel förälskad i sin hustru och när hon blir förvisad till landet av kungen för en kort tid gör Merivel allt för att Celia inte ska åka tillbaka till London.

Kungen upptäcker vad han försöker göra och tar ifrån honom allt, så han får bara behålla kläderna han står och går i, han söker sig till sin gamla studiekamrat John Pearce (David Thewlis) som har fått arbete på ett mentalsjukhus. Merivel får också börja jobba där, men inledder ett förhållande men en av de intagna – Katharine (Meg Ryan) – som till slut blir gravid, så får han lämna det jobbet också.

Han bosätter sig i en nedgången stadsdel av London, och pesten härjar, han tar jobb som pestläkare, Katharine dör i baransäng, och Merivel är ensam med dottern Margarethe och barnjungrun. Än en gång blir han kallad till slottet, denna gång för att rädda livet på sin hustru Celia som fått pesten, men som det visade sig bara hade en febersjukdom. Samtidigt börjar London brinna och allt blir kaos, han tappar bort sin dotter, hamnar i Themsen och blir medvetslös.

Sen måste du se filmen får att veta hur det slutar. En bra berättad historia om hur det troligtvis inte var, men fantasin har inga begränsningar.

Lämna en kommentar

Under Film/TV

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.