Köp ingen soffa på Fyndab.com

I december förra året köpte min son en ny soffa till sin lägenhet som han och familjen precis flyttat in i. Han hade sett en annons för Fyndab.com att de skulle ha snygga och relativt billiga soffor.

Jag och JeS var med honom och kikade och utbudet verkade bra och personalen var relativt trevliga.

Redan efter ett par veckor fick sonen ont i ryggen av att sitta i soffan, och det var väl så att ingen i familjen var speciellt förtjusta i soffan, och eftersom vi hade tagit över Marias gamla soffa, ville de byta tillbaka den mot den nyinköpta.

Innan vi gjorde ett byte mailade sonen via det formulär som finns på deras hemsida och klagade på att soffan var nedsutten och att man fick ont i ryggen när man satt i den. Han fick inget svar.

Vi fick hem soffan och vi tyckte att den var bra, men efter ett par veckor fick även jag ont i ryggen, och eftersom det bara var 1 års garanti på soffan var jag tvungen att skyndsamt höra av mig till företaget för att reklamera den. Jag pratade med dem i telefonen och de ville att jag skulle skicka in bilder på hela soffan plus där jag tyckte att det var fel, vilket jag gjorde.

2014-12-29 10.46.18 hela soffan mindre bild

Som man ser på bilden så är soffan nedsutten i mitten av kuddarna medans de andra kuddarna är helt ok, jag sitter i mitten och JeS sitter på hörnan där det inte alls är nedsuttet.

Idag fick jag svar:”Tack för ditt mail. Vi har gått igenom din reklamation och av inkomna underlag kan vi konstatera följande:
En dun soffa kräver oftast att man då och då skakar om dynan för att dunet ska fördela sig jämt över sitsen. Gärna i samband med veckostädningen.
Ryggkuddarna är vändbara för att underlätta, då man lätt kan vända dessa.
För att underlätta kan man även öppna och ta ut innerkudden och på så vis lättare få sömmen på “rätt” plats efter att man puffat kudden.
En soffas egenskaper förändras med tiden, den blir mjukare, dynorna blir en aning slappare och den tappar lite i formen på sina ställen beroende på vilken plats man använder mest, vad man väger och hur frekvent soffan används påverkar även hur dynorna förändras.
Detta är inget köprättsligt fel utan snarare en egenskap hos alla soffor. Att soffan blir mjukare och att dynorna till viss del förändras beror på egenskaperna hos materialen (kallskum och fjädrar) vilket räknas som normalt och kan inte hänvisas till ett garantifel.

Soffan är inköpt för ca 12 månader sedan och därmed föreligger heller ej ursprungligt fel som kan hänföras till sexmånaderspresumtionen.
Vi måste därmed avvisa din reklamation.”

Alltså de menar på att det inte är något fel på soffan, och att det har gått över 6 mån så det kan då inte vara ett garantifel, trots att det står på kvittot att soffan har 1 års garanti. Grejen är den att vi har puffat kuddar och vänt och haft oss, men så fort man sätter sig så sjunker man ned igen, det finns ingen stabilitet helt enkelt, och om det inte var fel på mittenkuddarna utan ‘naturligt’ att de sjönk ihop, borde inte alla kuddar göra det då?

Nu ska jag i och för sig maila igen och säga att jag inte godtar deras avvisande, men vill samtidigt passa på att för alla nya kunders skulle tänka igenom både en och två gånger innan man köper en soffa där, för vem vill ha en soffa som ‘naturligt’ sjunker ihop på mitten bara efter ett par månader?

 

1 kommentar

Under Inredning

Ett svar till “Köp ingen soffa på Fyndab.com

  1. Sofie

    Om du inte får ett vettigt svar kanske det är lika bra att vända sig till Allmänna reklamationsnämnden. Så där ska ju inte en soffa bete sig efter 1 år.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.