Pojken i hiss 54 av Karin Alfredsson

pojken_i_hiss_54-alfredsson_karin

Pojken i hiss 54 av Karin Alfredsson är inte en deckare och kanske inte ens en spänningsroman, mer en roman som berättar på ett spännande sätt om hur kvinnor och flickor förtrycks i arabvärlden. Jag har läst andra böcker av Karin Alfredsson, jag köpte ett par stycken när vi var i Göteborg på Vodou-utställningen 2009 och Karin hade ett föredrag på museet. (Tyvärr skrev jag inga recensioner på dessa böcker, men alla hennes böcker handlar om förtryck av kvinnor och flickor världen över, speciellt i 3dje världen)

I den här boken har Ellen följt med sin man Björn till Dubai där han har fått en tjänst som forskaransvarig för ett läkelmedelsföretag som vill sälja sina läkemedel i UAE (Förenade Arabemiraten). Hon har inte rätt att jobba och tillbringar i princip sina dagar med att göra ingenting, eftersom de dessutom har en tjänsteflicka som tvättar, städar och tar hand om barnen.

På helgen är de ute på en ökensafari, tanken var att de skulle övernatta men varken maken eller barnen vill göra det utan åker hem, medans Ellen bestämmer sig för att stanna kvar, men hon har svårt att somna, det är kallt, smutsigt och ett jäkla liv. Hon hör en skottsalva och tar sig upp på en sanddyn och ser någon skjuta på en man. Hon snor åt sig sin chaufförs videokamera och filmar allt. Han lyckas till slut få henne förstå att de måste ge sig av därifrån.

I samma veva får Ellen ett telefonsamtal från en emiratisk kvinna som vill att Ellen ska komma och kolla hennes spiral. Först säger Ellen nej men efter någon dag ändrar hon sig och ringer tillbaka och säger att hon gärna kommer. Hon får uppleva ett överdåd av lyx i en för de flesta västerlänningar okänd miljö.

Hennes hembiträdes syster kommer skadad till deras hus, hon har blivit misshandlad av sin arbetsgivare. Ellen börjar hjälpa kvinnor som är olagligt i UAE.

Ellen är van vid att balansera på linan mellan lagigt och olagligt, men kommer det att fungera även i ett så strängt muslimskt land som Dubai?

Lämna en kommentar

Under Böcker / Ljudböcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.