Philomena

PHILOMENA

Igår var vi på förhandsvisning på filmen Philomena. Det är en otäck film, inte otäck som i skräck utan otäck på vilket sätt man behandlade ogifta, unga kvinnor som blev gravida i det katolska Irland på 50-talet.

Filmen handlar om Philomena (Judi Dench) som besöker sin kyrka för att be en bön, en bön över sin son hon födde för 50 år sedan och som adopterades bort mot hennes vilja, parallelt får man även följa Martin Sixsmith (Steve Coogan), en berömd journalist som fått kicken från sitt prestigefylla jobb.

Han är på en fest för att knyta kontakter, Philomenas dotter är där som servitris, råkar höra att han är arbetslös och frågar om han skulle kunna tänka sig hjälpa hennes mamma att söka hennes son. Först fnyser han bort henne, såna historier skriver inte han, han en högt aktas politisk journalist, pysslar inte med sensationsjournalistik.

Men efter att ha pratat med sin fru och fått kontakt med en redaktör på en tidning, reser de båda först till Irland för att prata med nunnorna på det kloster Philomenas pappa spärrade in henne för att föda sitt barn och arbeta i 4 år som betalning för sin vistelse.

Där börjar historien, man får tillakablickar i Philomenas liv som ung flicka, man får följa med på en nutidsresa efter sökande av henne son, glädjde, sorg och besvikelse kantas under resan. Hon den äldre kvinnan av arbetarklass som jobbat som sjuksköterska i hela sitt liv och står med båda fötterna stadigt på jorden i sin katolska tro, han en högt utbildad akademiker, van att röra sig i de bästa kretsar, utslängd från sin trygga tillvaro, bitter, ensam och kränkt, som övergett sin katolska tro. De upptäcker sidor hos varandra, och hos sig själva, som gör att de växer som människor och medmänniskor.

Filmen är ett fint porträtt över två människor som har blivit övergina på två olika sätt och som hittar tröst och styrka hos varandra.

Filmen är delvis baserade på en sann historia om Philomena och Martin Sixsmiths respektiva historier.

Så här skriver SF.se om filmen: ”Den cyniske journalisten Martin Sixsmith blir kontaktad av en kvinna vars mamma Philomena helt nyligen avslöjat en tung hemlighet hon burit på i över 50 år. Som tonåring födde hon en son utanför äktenskap på ett strikt religiöst Irland. Hon fick behålla honom i tre år, men sedan togs pojken ifrån henne och såldes till ett amerikanskt par.

Philomena förbjöds att någonsin söka upp honom. Några år senare flyttar Philomena till England där hon gifter sig och bildar familj. Men med sig i djupet av sitt hjärta har hon minnet av sonen hon i unga år tvingats lämna bort. Philomena behöver nu Martins hjälp att finna honom. Tillsammans beger de sig till USA.  Sökandet efter en försvunnen son blir början på en oväntad vänskap.
Oscarnominerade Stephen Frears (The Queen) är tillbaka med en verklighetsbaserad historia om sökandet efter en förlorad son berättad med stor värme och glimten i ögat.”

Filmen är baserad på boken “The Lost Child of Philomena Lee” av BBC journalisten Martin Sixsmith

2 kommentarer

Under Film/TV

2 svar till “Philomena

  1. JK

    Men blir verkligen berörd och så förbannad. Skenheligheten och den totala bristen på humana känslor från många av nunnorna var skrämmande.

    Och man säger att djävulen är ond.Pha

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.