Elysium

elysium

Elysium är en katastrofisk sci-fi film, en framtid där vi har skitat ned hela jorden, så mycket att människor som har pengar inte lever kvar utan på en rymdsatellit som heter Elysium. På Elysium finns inga sjukdomar, inga brott, bara vackra människor i vackra hus med vackra barn.

På jorden lever de människor som inte har råd att bo på Elysium, de är sjuka, har dåliga jobb, dåligt boende och brottsligheten är hög. Max (Matt Damon) en tidigare brottsling som nu bestämt sig för att gå den smala vägen, jobbar på en fabrik med att tillverka polisrobotar.

I busskön scannar polisrobotarna av passagerarna för att upptäcka brottslingar och terrorister, de kommer till Max, som gör sig lite lustig och får armen bruten pga det, han uppsöker akuten och träffar på sin gamla barndomskamrat Frey (Alice Braga), som har utbildat sig till sjuksköterska.

Max kommer försent till jobbet, hotas med avskedning pga det och sin brutna arm, men han lovar sin arbetsledare att han kan jobba lika bra ändå. När han ska stråla polisrobotarna (varför får man inte veta) så hakar dörren upp sig och Max blir beordrad att fixa till det, när han gör det går dörren igen och Max blir bestrålad med radioaktivitet, så dödlig att han bara har 5 dagar kvar att leva.

För att överleva bestämmer han sig för att kassera in en gammal skuld, han går till gängledaren Julio (Diego Luna) och kräver att han ska få följa med ett av hans rymdskepp upp till Elysium för att kunna få lägga sig i en scannersjukbädd, en sjukbädd som scannar av ens sjukdomar och sen botar den sjuke.

Men för att få möjligheten att resa upp till Elysium kräver Julio att Max ska göra en sista grej åt honom, kidnappa en hög VD på ett företag, en person som bor på Elysium. Julio vill ha hans bankontouppgifter och andra personuppgifter.

Max jakt på VDn, inscanningen, sen jakten på honom, kidnappningen av Frey o hennes dotter, allt blir till en blodig slakt och jakt i ett söndertrasat Los Angeles och fortsätter i det vackra Elysium. För det som Max tankar ner är inte bara lite personuppgifter utan en ännu större konspiration skapad av utrikesministern Delacourt (Jodie Foster).

Det är en slaskig film, inte för den kräsmagade, det vara flera scener som jag höll för ögonen för att slippa se. Jodie Foster är en kallhamrad utrikesminister som tar till alla metoder hon kan för att få det hon vill. Matt Damon, en fd fånge som försöker hålla sig på den smala vägen, dödssjuk, kämpar för att bli frisk. Frey, den söta barndomskamraten som även hon har ett dödssjukt barn som hon vill rädda livet på. Ett katastroftema, ett jesuskomplex och jordens undergång. Vad kan gå fel?

Tyvärr har filmen alltför stora likheter med District 9, (som Neill Blomkamp också skrivit o regisserat) vilket gör att det blir lite ‘gäsp’ jag har sett det här förut. T o m yrkesmördarna kör runt i ett rymdskepp flaggat med Sydafrikas baner och pratar med sydafrikansk accent.

Annonser

1 kommentar

Filed under Film/TV

One response to “Elysium

  1. JK

    Håller med dig i stort 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.