Vad är ondska?

 

I söndagens nyhetsmorgon i TV4 var det en journalist som pratade om ondska, att ondskan hade trätt fram i samband med sprängningarna i Boston.

Men för mig var det inte ondska, det var två förvirrade unga män som i något slags ideologiskt syfte sprängde papperskorgar för att väcka uppmärksamhet.

Men vad är då ondska?

För mig är ondska en handling som utförs av någon som gör det utan att tänka på konsekvenserna av det som sker, som njuter av att se andra lida, som medvetet gör något för att skada så många som möjligt utan ett egentligt syfte.

Vissa terrordåd t ex ser jag inte som ondska, eftersom de stackars människorna är ofta hjärntvättade av någon som har förlett dem till att tro att de gör rätt. Därför kan man heller inte vara ond. Däremot kan hjärnan bakom hjärntvätten självklart vara ond. Men hen är inte den som utför handlingen.

Jag tror att man ofta blandar ihop det religösa uttrycket för ondska och det samhälliga uttrycket för ondska. Man tror gärna att det är samma sak.

Många tänker också att ondska är motsatsen till godhet.  Jag tror också att många blandar ihop elakhet med ondska, man behöver inte vara ond för att vara elak.

Läs lite om ondska på wikipedia

Jag tycker att pratet om ondska har blivit lite poppis i media, ondskan härjar här och där, och det och det som skedde var en handling i ondska. Jag tycker nog att man ska vara lite försiktig med att använda ordet så lättvindigt, det finns 1000 och en olika förklaringar varför något sker och ondska är nog en av de sista orsakerna.

Men visst lägger man bibliska tankar bakom olika händelser så är det väl ondska, den kristna guden skulle då vara djävligt sur på jordens befolkning och kastar onda händelser på oss, eller lät det alltför löjligt nu?

1 kommentar

Under Dagens ord

Ett svar till “Vad är ondska?

  1. JK

    Allt för ofta sätter man etiketten ondska på saker som inte passar ens egna uppfattning hur saker ska vara. Till slut blir allt och alla onda beroende på vem man frågar 🙂
    För att citera Star wars, Evil depense on your point of view.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.