#kulturnatt13 – Kulturnatt 2013

kulturnatt 2013

Lördagen den 20 april var det dags får Kulturnatt 2013 och i år hade vi bestämt att vi skulle få följa med på den guidade visningen av Tessinska Palatset. Så vi började köa redan kl 17 för att få tag i tre av de 400 åtråvärda biljetterna. När vi kom stod det redan ca 50 pers i kö och efter en halvtimme var det över 200 pers i kö.

JK i kö vid Tessinska

Strax före kl 18 börjde de släppa in folk och vi fick biljetter till 19-visningen.

Eftersom vi hade en timme att fördriva började vi med Nobelmuseet, jag har aldrig varit på någon utställning när förut, och jag blev förvånad över hur litet museet var. Just nu pågår en Tranströmer-utställning och man hade också verkstad för barn att gör insekter av metalltråd o pärlor. Museet var snabbt avklarat och vi tänkte att vi tar Livrustkammaren sen, men det var lång kö och då gick vi till Myntkabinettet istället.

På Myntkabinettet kan man bl a se världen största mynt, en koppardaler.

När klockan var en kvart i 19 gick vi till Tessinska palatset, det var fortfarande kö för att komma in men biljetterna till visningarna var slut. Vi passade på att kika på barockträdgården.

Tessinska palatsets innergård

Klockan blev 19 och vi blev insläppta och fick gå två trappor upp till Paradvåningen. Guiden började med att berätta om tillkomsten av palatset och rummen, vi skulle få se, då stod vi i förmaket, sen gick vi in i sängkammaren som aldrig varit en sängkammare utan var ett slags mottagningsrum, och sen var det slut. Gissa om vi blev snopna.

Jaha det var det, när vi kom ut från palatset gick vi till Livrustkammaren, det var inga köer längre, men massor av människor inne på museet. Vi var mest intresserade av att kika på utställningen om Drottning Kristina.

drottning kristina som barn

Men till slut så stod vi inte ut längre utan flydde ut från museet, det var helt enkelt för mycket folk. Slottet var inte att tänka på, dit var det nästan längre kö än till Tessinska palatset.

Vi bestämmer oss för att ta bussen till Stureplan för att sen ta tunnelbanan till Karlaplan för att gå till Franska ambassaden som har öppet hus under Kulturnatten.

När vi kommer fram är det kö där med, det gick relativt snabbt, en av orsakerna till kön var att alla väskor blev kollade innan man fick gå in på ambassaden. Det var vacket där inne men här var det också massor av folk och det pågick något i en sal, men det fanns inte en chans att se något eftersom det var så fullt med folk att t o m dörröppningen var blockerad, så vi gick runt i de rum som var öppna och gick därfirån.

SS var hungrig så vi bestämde oss för att kvista över till Historiska museet som ligger snett mittemot ambassaden.

varm macka på historiska

Vi gick direkt till restaurangen och beställde fika o mackor, det var skönt att få sitta en stund, och det är tur att museet är stort, för trots att det kom över 2000 människor dit, kändes det aldrig trångt. Efter fikat stoppade vi in väskor och ytterkläder i en förvaringsbox och gick sen upp för att titta på Madonnan från Viklau.

Madonnan från Viklau

När vi hade kikat klart på den lilla söta madonnan strosade vi tillbaka mot utgången, i en av de större salarna serverades vin och soppa till självkostnadspris och det bjöds på musik.

När vi kom ut från museet diskuterade vi om vi skulle ta oss över till Djurgården och besöka Nordiska museet och Biologiska museet, men vi kändes oss ganska möra och gick ned till Strandvägen för att ta spårvagnen till Nybroplan. Kanske skulle vi ta och kika in på Dramaten när vi ändå gick förbi.

Spårvagnen var full av folk, alldeles för trångt och när vi kliver av på Nybroplan ser vi att det bara väller ut folk från Dramaten, det bara känns, nej vi orkar inte. Så vi går mot Kungsträdgården och 2ans buss.

SS hoppar av vid Slussen för att ta tunnelbanan hem, JK o jag åker upp till Tjärhovsplan för att byta till 3an, men det hade precis gått när vi kom dit, så vi tog en promenad hem.

Visst är det kul med Kulturnatt, men jag tyckte det var alltför många evenemang som man behövde ha biljett för att gå på, det var alldeles för mycket köande till de andra evenemangen, så blir det ingen förbättring till nästa år, kommer jag i alla fall att hålla mig hemma.

1 kommentar

Under Kultur / Konst

Ett svar till “#kulturnatt13 – Kulturnatt 2013

  1. JK

    nackdelen var alla köer och trängsel men jag gillade Tessinska även om det var för kort. Så gillade jag verkligen madonnan. Var jättekul att se den då den är en kulturskatt 😀

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.