Stockholmsfotografer på Stockholms Stadsmuseum

Folkliv på Hamngatan utanför Blanchs Café. Foto: Theodor Modin, 1918-1925.

I veckan var jag och JK och såg utställningen Stockholmsfotografer på Stockholms Stadsmuseum (Bilder ur Stadsmuseets samlingar 1840-2012).

Det var inte en stor utställning, men många bra, vackra och roliga bilder fanns det, allt från modern tid till några av de första fotografierna s k daguerrotypier från slutet av 1800-talet

Utsikt från Mosebacke över Stockholm. Daguerreotypi – bland de äldsta kända fotografierna över Stockholm (1846).

Det jag älskar med gamla fotografier från Stockholm är att se och förstå hur det såg ut i Stockholm förr i tiden, att se hur staden hela tiden är i förändring, vilket jag inte tycker är en nackdel. Vi lever trots allt hela tiden i framtiden.

Som bilden högst upp t ex, min morfar var född 1911 i Stockholm och har berättat hur han som barn åkte kälke nedför Hamngatsbacken på vintrarna, här ser man en kvinna med två flickor på Hamngatan utanför ett café, det skulle lika gärna kunnat vara en bild på min morfar med sin mamma. Det är så jag gillar att se på fotografierna, att tänka att där kunde någon av mina släktingar ha varit just då vid det tillfället som fotografiet togs, eller kanske t o m jag själv.

Jag tycker att varje person som är intresserad av Stockholms historia ska absolut gå till Stockholms Stadsmuseum och titta på dessa fotografier, utställningen håller på t o m 13 januari 2013.

1 kommentar

Under Kultur / Konst

Ett svar till “Stockholmsfotografer på Stockholms Stadsmuseum

  1. Låter som en sevärd utställning.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.