Osynlig av Paul Auster

Jag är en stor fan av Paul Auster som författare och gillar det mesta som han har skrivit, men hans senaste bok Osynlig är för mig en total gåta. Jag förstår den inte. Eller förstår och förstår, det är en berättelse om en ung man som involverar sig i en vacker kvinna och en mycket dominant man som styr över honom och andra som marionetter.

Och det är nog den röda tråden rakt igenom hela boken, hur denna Adam försöker förstå hur han kunde bli denna Rudolf Borns marionett.

Paul Auster har ett vackert språk och hans böcker är alltid lättlästa trots den intellektuella tonen.

Jag har sett honom på TV och jag fascinerades över att han var så tillgänglig och hade humor. Oftast inbillar man sig att intellektuella författare ska vara lite uppblåsta.

Så här skriver adlibris om boken; ”Året är 1967. Tjugoårige Adam Walker studerar vid Columbia University i New York och drömmer om ett liv som poet, när han möter den enigmatiske europén Rudolf Born och dennes förförande, men tystlåtna, flickvän Margot. De kommer med ett oemotståndligt erbjudande och plötsligt finner sig Walker indragen i ett passionerat triangeldrama som får våldsamma konsekvenser.

Fyrtio år senare hamnar Walkers berättelse i händerna på en gammal studentkamrat som numera är författare. Han försöker finna ett mönster i de slumpartade incidenter som kom att förändra Walkers framtid för alltid. Det leder honom både till kärlekens och misärens Paris och till grymheten personifierad i Karibiska havet.

Osynlig är en roman som rör sig mellan flera olika berättarröster och tidsplan. Med kompromisslös skärpa balanserar Paul Auster på gränsen mellan sanning och fantasi, författarskap och identitetssökande och destruktiv och vacker kärlek.”

Lämna en kommentar

Under Böcker / Ljudböcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.