Höj pensionsåldern till 75 år?

Reinfeldt tycker att man ska höja pensionsåldern till 75 år eftersom vi lever längre och är friskare än någonsin. Också för att vi ska kunna betala för den välfärd som vi alla vill ha.

Jag kan förstå argumenten men jag tycker ändå att det borde vara frivilligt att jobba så länge som till 75 år.

Själv är jag snart 56 år och har 9 år kvar till pensionen och det känns som en lång sträcka innan jag kan få luta mig bakåt och bara få vara.

Idag får man jobba kvar tills man blir 67 år utan att arbetsgivaren kan ge en kicken, men man har rätt att pensionera sig när man blir 65 år. Varför inte höja den frivilliga pensionsåldern til 75 år istället. Då kanske de som vill vara kvar blir kvar och de som vill gå i pension har också möjlighet att göra det.

Allvarligt hur många av oss kommer att leva tills vi blir 75 år? Ska vi inte ha någon möjlighet alls att få njuta av att få vara pensionärer efter ett långt arbetsliv?

Läs mer i DN, SvD, Expressen, Aftonbladet

120208 – Jag hörde på Nyhetsmorgon i TV4 att någon hade som förslag att man var ‘tvungen’ att jobba i 45 år för att få full pension, de som började jobba när de var 20 år kunde pensionera sig vid 65 år och de som inte började jobba förrän vid 30 år pga t ex studier var tvungna att jobba tills de nått upp till sina år. Kanske något att tänka på.

Man har ju idag rätt att få tillgodoräkna sig högskolestuider och att vara hemma med barn under 3 år, så det behöver inte vara en nackdel att plugga eller skaffa barn.

120212 – Intressant synpunkter på SvD Brännpunkt av en biskop, psykolog och professor

6 kommentarer

Under Arbete, Pengar, Politik

6 svar till “Höj pensionsåldern till 75 år?

 1. Sofie

  Trots att jag bara är 33 kan jag också känna att det blev extra långt till pensionen. Å andra sidan är jag också lite inne på att vi blir äldre och äldre och det pensionssystem vi har idag håller inte. Dessutom finns det yrkeskategorier som vill jobba längre men som inte får idag, exempelvis forskare. Men visst håller jag med, till en början kan det vara valfritt.

  Gilla

 2. Tack för tipset. Jag grunnar på det ett tag. Just nu är det lite svårt eftersom jag har Justin.
  Det vore skönt att ha något att gå till, kanske inte varje dag men att få arbetskamrater är guld värt.

  Gilla

  • När man läser på deras sida behöver man tydligen inte jobba varje dag och kanske t o m bara ett par timmar om dagen, så känner man att man har mer att ge så är det nog inte en så dum idé

   Gilla

 3. Vad jag förstår när jag lyssnade på det här idag, var att det inte gäller alla. Och så måste det ju vara men att möjligheten finns och att arbetsgivaren kan tänka lite i de här banorna också och erbjuda fortsättning.
  Jag tror inte alla varken vill eller orkar men vi blir ju äldre och äldre så det är nog också en hel del som välkomnar förslaget.
  Själv är ju lite sugen att börja jobba igen, känner att jag har mycket kvar att ge. Och nu när jag är ensam så skulle det vara trevligt att ha ett jobb att gå till.

  Gilla

 4. JK

  75 är tufft.
  Problemet är att det finns för många 40-talister 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.