Kvinnlighet och Erotik av Anne Charlotte Leffler

Kvinnlighet och Erotik av Anne Charlotte Leffler är en bok skriven i slutet av 1800-talet och blev ansedd som smaklös när den kom ut.

Med dagens mått mätt är det kärlekshistoria mellan en man och en kvinna, men då i slutet på 1800-talet var det skrämmande eftersom kvinnan väljer att inte gifta sig med mannen och dessutom föda hans barn.

Boken handlar om den unga kvinnan Alie som verkar som sällskapsdam åt Fru Rode vars son är ute på sin Europaresa.

När han kommer hem blir de förälskade i varandra, men Alie upplever att Fru Rode inte vill ha henne som svärdotter och säger nej till Rikard, men fortsätter att leva som sällskapsdam och senare även som hjälp med barnen som kommer.

Nya frun blir sjuk och det bestäms att de ska resa till Italien på rekreationsresa och där blommar Alie upp och blir uppvaktade av många män.

Hon faller för en fattig italiensk greve som ska gifta sig med sin rika kusin. Och hon beslutar sig för att stanna kvar i Italien när Rikard och frun reser tillbaka till Sverige.

Ur den samtida pressen:
”Man kan deltaga i skildringen af en kvinnas hängifvenhet åt en man när denna skildring är gifven med djup känsla ? men icke när det reflekteras däröfver så starkt som här är fallet. Här är visserligen ”erotik”, men till ”kvinnligheten” ser man ej stort.”
Göteborgs handels- och sjöfartstidning, 2/7 1890

Här kan du läsa mer om Anne Charlotte Leffler

3 kommentarer

Under Böcker / Ljudböcker

3 svar till “Kvinnlighet och Erotik av Anne Charlotte Leffler

  1. Sofie

    Låter lite spännande 🙂

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.