Masshysteri

I spåren av terrordåden i Norge har det skapats en slags masshysteri i bl a Sverige där man skriver att alla terrorister ska dödas utan rättegång och man ifrågasätter advokater som sköter försvaret av en terrorist.

Ska vi ha det som i USA? Där de har Homeland Security och inget får ifrågasättas. Där de har skapat lagar där en misstänkt terrorist inte har några rättigheter utan kan kastas i fängelse utan rättegång. Är vi på väg mot 1984?

Jag säger inte att det som hände i Norge inte är hemskt, för det är det. Men vi kan inte skrika på att kasta den skyldige ‘till vargarna’ för att slitas i bitar.

Vi måste som en sann demokrati följa de lagar som finns och ställa honom inför domstol där han ska dömas enl alla konstens alla regler och sedan få fängelse.

Nej han ska inte dö, det är en alldeles för enkel utväg, han ska sitta i fängelse många år och tänka igenom vad han har gjort.

Alla som ropar på dödsstraff inser ni inte vilken lätt utväg det är?

Att sopa undan en mördare, pedofil eller våldtäktsman från jorden yta gör det inte lättare att leva för offret eller dess anhöriga.

Men att veta att förövaren varje dag måste leva instängd och aldrig komma ut, och förhoppningsvis prata med en terapeut om vad och varför, det läker.

Det bästa sättet att visa att det Breivik gjorde inte är okej är att inte lyssna på hans manifest, att ignorera hans facebook, att strunta i vad tidningarna skriver och sörja dem som fick sätta livet till.

Det sämsta är att gotta sig i allt som skriva, att läsa manifestet, att bli kompis med honom på facebook och bry sig om vad han säger. Genom att ge honom mediatid har han fått som han vill.

Så i mitt hjärta tänker jag på dem i Norge och ignorerar all media.

 

110727 – Det är pga den här typen av kommentarer som jag skrev ovanstående blogg. Dessa kommentarer fick jag på FB eftersom WordPress publicerar mina bloggar i min feed.

 • Åke – är ute efter 14 år i fängelset ändå
 • Annika – jag tror inte han någonsin blir släppt
 • Åke – dom har ingen livstids fängelse i norge dom skriver i massmedia att det kan bli obestämd tid men efter gott uppförande så kanske han är ute efter 14-20 år
 • Annika – jag vet jag har läst det, men jag tror (jag gissar bara) att man kommer att göra en lagändring för denna typ av brott, det har man ju gjort i Sverige
 • Åke – mmm det hoppas jag att dom gör, nu kanske jag är lite för brutal men skicka han till guatemala fängelset där hör dom hemma som gör såna saker iaf, eller gör en lagändring så det kan bli livstids fängelse för terrorister
 • Annika – du är brutal, det är precis det min blogg handlar om, att oavsett vad man tycker måste man se till att alla oavsett brott får en rättvis rättegång, för demokratin och det vi ska föra är att stoppa honom i fängelse och tysta honom inte låta honom föra sin talan, det är det enda rätta sättet, att göra honom till offer är inte det rätta sättet, vilket man låter honom bli genom att önska honom till ‘fel’ ställen eller se honom död, döden är en alldeles för lätt utgång
 • Annika – dessutom så är det så att de flesta som sitter på Guantamo har bara ett ‘brott’ och de är muslimer, de sitter där utan rättegång och bara på misstanke

1 kommentar

Under Politik

Ett svar till “Masshysteri

 1. JK

  Media och då speciellt kvällspressen gör mördarens smutsarbete för att få löp och sälja lösnummer.
  Det bästa att glömma honom, det är det värsta straffet man kan ge honom.
  Genom att stärka demokratin och fortsätta vara ett öppet, starkt och mångkulturellt samhälle straffar man honom och alla hans tragiska likar som lever i sina små trångsynta bubblor.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.