Avreglering är inte lika med lägre priser

När man avreglerade apoteket trodde ‘alla’ att nu skulle vi få billigare priser på receptfria produkter.

Så har det inte blivit.

När man avreglerade elen skulle vi få billigare el, så har det inte blivit utan tvärtom, vi har fått dyrare el.

När man avreglerade taxinäringen skulle vi få billigare resor, nope, det blev också dyrare, för helt plötsligt kunde de ta betalt för vad det kostade.

Vi ser om och om igen att så fort en bransch blir avreglerad och kan styra priset själva, blir det oftast dyrare, får då kan de dels få betalt fär produkten och dels gå med vinst.

Och vinst är det inte det kapitalismen handlar om? Att ägarna ska få något tillbaka för det jobb som görs.

Fördelen är att det också blir självsanerande, företag som inte går med vinst måste läggas ned, staten behöver inte gå in och stödja avreglerade företag eftersom de ska kunna försörja sig själva. Läs SAAB.

6 kommentarer

Under Pengar, Politik

6 svar till “Avreglering är inte lika med lägre priser

 1. portot i Sverige i ett av världens dyraste porto
  och Saab har inget med avreglering att göra men däremot ska staten inte gå in och stödja en verksamhet som inte fungerar

  Gilla

  • stefan

   När det gäller procentuellt ökning av privatporto ligger vi lika men företagsporto är det enda land i världen som har haft ett minskat porto

   Att ta bort Saab i Sverige kommer ge en liknande effekt som att ta bort plankton i havet. Vi pratar om att hela den svenska industrin mer eller mindre kommer försvinna.

   Men att inte vilja gå in med statliga garantier är inte samma sak som att säga att Saab gör skitbilar som majs gjorde.

   Gilla

 2. stefan

  Avregleringen av posten är vi också ensam om i Europa kanske världen och gjort att vi har ett av de billigaste portona i världen och hela eu ska ta efter.

  När det gäller Saab tycker jag att du inte är påläst. När alla andra länder i världen förstår vikten av en bilindustri så snackar våra politiker ner bilen. När andra länders myndigheter bara köper lokalt köper Sverige tyskt. Bara där skulle tex Saab sälja 25000 bilar om året. Det finns ryssar, holländare och amerikaner som förstår världet av Saab Tom Aftonbladets krönikör som älskar Volvo förstår värdet. I ett kapitalistisk samhälle är det inte staten som ska säga nej till en affär när det (läs mausoleum) finns köpare. Där personen i sig har privata intressen i vindkraft och vill använda fabrikerna till det.

  Gilla

 3. JK

  problemet kan vara tror jag att det finns väldigt mycket karteller och hemliga överenskommelser.

  Gilla

 4. jag är inte emot avreglering och fri marknad, utan tvärtom
  men när utredare påstår att det ska bli billigare och sen blir man förvånad efter ett år att det inte är billigare, då tycker jag man ska fråga sig om det finns kartellbildning istället som handlarna inte vågar sätta sig upp emot

  Gilla

 5. lib

  Och alla som mins hur billigt det var med mobiltelefoni innan avregleringen gråter när de ringer för 29öre/min nuförtiden (istället för ca 7kr/min). Man kan säga att det är för att tekniken gått framåt men faktum är att den överetablering i förhållande till antal kunder som råder har drivit ner priserna i ett tempo som är mångfaldigt snabbare än vad man ser i USA och andra rätt teknikcentriska länder.

  De som trodde att avregleringen av apoteken skulle ge billigare mediciner måste ha missat att det är TLV som sätter de priser som ska gälla på alla apotek för att staten ska subventionera.
  Avregleringen av elmarknaden har i sig inte drivit upp priserna, priserna på vår relativt billigt producerade el drivs upp av att den också kan säljas till våra grannar söder över där elen är dyrare. Man hade kunnat avreglera utan att tillåta handel med aktörer i andra länder men i vårt kalla klimat är vi tvingade till import under vintern medan vi under sommaren producerar mycket mer än vi gör av med så det finns en viss vits med att inte förbjuda import och export.

  Avreglering kan förvisso göras med förhoppning att konkurrens påverkar prisbilden positivt men framförallt leder det till att du som kund inte är tvungen att finna dig i hur du blir behandlad av din leverantör, prismässigt eller på annat sätt. Om Telia har en fyrkantig prissättning som inte passar dig eller om deras kundtjänst suger så kan du välja någon annan.
  Få ifrågasätter att vi har en avreglerad marknad för glass, kvällstidningar och köttbullar? Om avreglering av saker så att flera aktörer får vara med är så dumt kan man fråga sig varför.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.