DVD – Cornelis

 

Cornelis är en film om den store trubaduren Cornelis Vreewijk.

Filmen börjar när tyskarna knackar på dörren hemma hos familjen i Holland under kriget och hur Cornelis blir förd till ett sjukhus eftersom han har tbc.

Genom hela livet sen får man se hur han har ångest över det som hände när han var en liten pojke.

Man får också följa Cornelis när han först träffar Fred Åkerström och som gillar vad Cornelis skriver och sjunger till att han får träffa Anders Burman och hur hans karriär tar fart.

Pengar, alkohol, droger och flickor finns i Cornelis vardag, samtidigt som hans lilla familj sitter hemma och väntar i Hökarängen.

Cornelis är hotad av en fängelsedom men flyr till Brasilien för en filminspelning och lever livets glada dagar. När han kommer hem till Sverige igen blir han satt i fängelse, två veckor före frigivningen rymmer han till en tjej och hans fru kommer på honom.

Det blir skilsmässa och nu går det bara utför, tills han träffar Bim. Och de är lyckliga ett tag, flyttar till Skåne och hela tiden ligger minnena från krigsåren i honom och han har separationsångest och rädd för att bli lämnad och anklagar hela tiden sina fruar för otrohet trots att han själv är konstant otrogen.

Det är extremt trasig och ångestfylld människa man få se.

Filmen är klart sevärd och när jag ser slutet av filmen där Cornelis sitter på Roskilde och sjunger Somliga Går Med Trasiga Skor så blir jag så ledsen över att en så stor musiker gick ur tiden alldeles för tidigt.

Läs mer på Cornelis Vreewijk

1 kommentar

Under Film/TV

Ett svar till “DVD – Cornelis

  1. Man lyckas inte riktigt fånga slitenheten hos Cornelis dom sista åren. Han såg ut att vara sjuttio nästan. Han var genial men brände ljuset i båda ändar. Kompetent på ett område men ack så dålig på att ta hand om sig själv och dom omkring honom

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.