Att vara vegeterian

Nej det är inte jag som är vegeterian även om jag ändå är tillräckligt krånglig med maten.

Äter helst inte nöt- eller fläskkött, men det är inte av etiska skäl utan för att jag för det mesta inte tycker det är gott.

Men ibland sätter jag tänderna i en medium/rare grillad oxfilé, men det ska vara bra kött, svenskt och helst gårdskött.

Nej det är dottern som är vegeterian, ovo-lakto, vilket betyder att hon äter ägg och äter mjölkprodukter men inte ost.

Men varför inte ost undrar ni säkert.

Jo för att när man tillverkar ost använder man sig av löpe, löpe är en enzym som gör att osten stelnar, och löpe får man av att bl a blanda i frysen kalvmage.

Jupp frysen kalvmage. Urk på burk.

Vassle är en biprodukt från osttillverkningen, vilket betyder att även det innehåller fryst kalvmage.

Förståsigpåare tycker då kanske ja men det är en så lite promille som innehåller fryst kalvmage så det är inget att bry sig om.

Men är man vegeterian av etiska skäl då vill man inte ha några döda djur i sin mat.

Och det har många svårt att förstå, speciellt personal som jobbar på caféer och restauranger.

Idag var jag och dottern på Sturekatten för en lunchfika, och damen bakom disken och visste ingenting, inte var det var för ingredienser i smörgåsar eller bullar eller hur det hade tillverkats.

Nonchalant tycker jag.

Ett annat ställe är Le Café på Klarabergsviadukten, där var vi i torsdags för lunch.

När dottern frågade efter vegetariskt alternativ svarade tjejen bakom disken genom att räkna upp alla ostmackor, nej svarade dottern de har ost på sig och det innehåller löpte som är animaliskt. Jaså du är vegan blev svaret, nej svarade dottern igen, jag äter ägg och dricker mjölk. Jaså blev svaret och började expediera nästa kund, totalt ointresserad av oss.

Nu hade redan en i vårt sällskap beställt och fått sin mat så vi var tvugna att vara kvar, men annars brukar vi inte stanna för att äta på ett ställe med nonchalant och otrevlig personal. Men vi går inte dit fler gånger.

Synd att personalen inte blir bättre utbildade, det är inget ovanligt idag att folk är vegeterianer eller t o m veganer.

2 kommentarer

Under Hälsa & Skönhet, Recept & Mat

2 svar till “Att vara vegeterian

 1. Stefan

  Mm, tycker justa att denna frågeställning är ganska komplex på hur långt en kunskapsnivå sak gå hos ett cafebiträde på ett cafe. Denna person är ju ofta inte högskoleutbildad när det gäller mat men får oftast en grundutbildning säker på cafet personen jobbar med.

  Hur mycket specialkompetens bör då denna person ha. Var någonstans går gränsen till att vara en jobbig kund och att vara en seriös kund som man vill ha tillbaka. Det är en mycket komplex fråga.

  jag personligen gillade inte allt för mycket special beställningar när jag jobbade på 7-eleven. jag tyckte inte att det tillhörde mitt yrke att göra special. Då går man någon annanstans som kund. Jag ville inte heller ha dessa i butiken då dom gjorde kön långsam och flera kunder bakom irreterade. Vi är så att säga ett snabbt val.

  Däremot tycke jag att man på ett cafe ska ha ne något högre kompetens nivå och att i hög grad veta skillnaden på olika alternativa kosthållningar. Typ vegetarian och vegan. Också veta om kända alleriger som kan orsaka dödsfall. Är det nötter i denna mat tex.

  Men jag har nog svårt att hålla med om att en cafe personal ska hålla reda på om att det finns en enzym som utvinns från löpe som kan finnas i viss mat och att denna löpe allt som oftas utvinns utifrån komage. Det är 1:15000 dels koncentrerat löpe. Och ur en ”komage” blir det ca 300-350 kr ost.

  Det blir lite som att inte acceptera att personalen äter kött. Men det finns ju självklart såna resturanger och dom skall ju accepteras.

  Jag håller alltså med att man inte bör eller ska äta på denna typ av cafeer om man inte vill äta denna typ utav mat och skall även bojkotta dom, men tycker alltså inte att man skall tycka att personalen är okunnig eller nonchalant för att man inte kan denna specifika vetenskap då det inte hör till normalkunskap på ett cafe.

  Gilla

 2. Okunskapen är inte försvarbar när man jobbat med mat. Att kunna svara på frågor om innehåll i maten borde vara ett krav.

  Dessutom är det inge konstigt att vara lakto-ovo-vegetarian och inte äta ost.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.