Sjötunga Walewska

Brukar ni titta på Sveriges Mästerkock?

Förra onsdagen visade Leif Mannerström hur man gjorde en slags ‘fiskgratäng’, det var en sjötunga Walewska, min favoriträtt och superpopulär på 70-talet.

Här kommer ett recept från Svensk Fisk

Sjötunga Walewska

8 personer

1 kg sjötungafilé
smör eller margarin
2 dl torrt, vitt vin
3 dl fiskbuljong (vatten + 1 fiskbuljongtärning

Gratängsås
3 msk smör eller margarin
4 msk vetemjöl
4 dl fiskspad
1 dl vispgrädde alt matlagningsgrädde
2 äggulor
100 g smör eller margarin
(salt, vitpeppar)

Gratinering
8 portioner potatismos
2 äggulor

Garnering
1 burk hummer (170 g)
10 smörfrästa champinjoner

Smörj ett ugnssäkert fat och lägg på fiskfiléerna. Häll på vin och så mycket fiskbuljong att det nätt och jämt täcker fisken. Täck fatet med aluminiumfolie. Sjud fisken i ugn, 200º, ca 15 minuter.
Häll försiktigt ner fiskspadet från fatet i en kastrull och koka ihop det något. Håll fisken varm. Fräs matfett och mjöl. Späd med fiskspad och grädde. Låt såsen koka i ca 3 minuter. Ta såsen från värmen. Rör ner äggulorna och tillsätt fett i klickar. Rör hela tiden. Smaksätt med salt och peppar om det behövs. Gör ett gott potatismos och tillsätt äggulorna. Spritsa potatismoset runt fisken. Häll såsen över fisken. Gratinera tills rätten fått färg 275º, ca 10 minuter.
Garnera med hummer och smörfrästa champinjoner. För att göra den extra lyxig kan man gratinera även med tryffel.

Maria Walewska (1789-1817) var polsk grevinna. Hon var Napoleon Bonapartes älskarinna och födde honom en son, Alexander (1810 – 1868), som gjorde diplomatisk karriär. 1849 bildade Alexander en klubb i Paris. Till klubbens 50-års jubileum skapade en fransk mästerkock den berömda rätten till Maria Walewskas ära, 72 år efter hennes död.

Lämna en kommentar

Under Recept & Mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.