Glass au four à la jul

Den här efterrätten ska vi ha på julafton, men vi fuskar och köper färdig vaniljglass och blandar in lingon i den.

Glass au four à la jul

Ingredienser för 8-10 personer

Pepparkaksbotten
25 gr smör
0,5 dl vatten
1 tsk kanel
0,5 tsk malda nejlikor
0,5 tsk ingefära
1 ägg
1 dl farinsocker
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
2 msk gräddfil
0,5 dl lingonsylt
smör och ströbröd till formen

Lingonglass
0,75 dl strösocker
3 äggulor
1,5 dl lingonsylt
3 dl vispgrädde

Maräng
3 äggvitor
1 dl florsocker

Pepparkakan:
1. Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret och rör ner kryddorna och vattnet. Låt koka upp.
2.  Vispa äggen och farinsockret i en skål. Rör ner smöret och kryddblandningen. Sikta ner vetemjölet och bikarbonaten. Blanda ner gräddfilen och lingonsylten. Häll upp smeten i en smord och bröad avlång 1,5 litersform.
3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Vänd upp kakan och låt svalna.

Lingonglassen:
1. Vispa sockret och äggulorna i en kastrull.
2. Låt smeten sjuda på låg värme till en kräm. Dra bort från plattan och fortsätt att vispa tills smeten svalnar.
3. Rör ner lingonsylten. Vispa grädden och vänd ner den i smeten. Klä en avlång 1,5 litersform med plastfolie och häll i smeten. Låt stå i frysen i minst
5 timmar.
Sätt ugnen på 250°C. Lägg pepparkaksbottnen på glassen och vänd upp med botten ner på ett ugnsäkert fat. Tag bort plasten.

Maräng:
1. Vispa upp äggvitan och vispa efter hand ner florsockret och fortsätt vispa till en styv maräng. Täck glassen med marängen och ställ in den mitt i ugnen i ca 5 minuter tills den fått färg. Passa noga.

En härlig julefterrätt som också passar bra till adventskaffet. Det passar alldeles utmärkt att servera med ett glas glögg, men den ska vara kall!

2 kommentarer

Under Recept & Mat

2 svar till “Glass au four à la jul

  1. Ja, det där lät ju väldigt smaskigt. Ska kanske prova det till glöggen.

    Gilla

  2. Det enda jag kan vända mig mot är lingonen. Du vet, röda frukter 😉
    Annars är det en supergod och jättenyttig efterätt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.