Varför RUT?

RUT avdraget diskuterades bl a i valdebatten.

Rödgröna röran emot och Alliansen för.

Jag har också sett på en del bloggar att folk debatterar för och emot. Och då måste jag också lägga mig i.

De som är emot tycker oftast att det är skämmmigt att någon ska komma hem till någon för att städa upp skiten efter en.

Men det är inte riktigt det det handlar om tycker jag.

Först handlar det om att skapa jobb, och om någon vill starta ett företag som bl a hjälper folk i deras hem tycker jag at det är bra.

Det andra handlar om att det finns människor (däribland jag) som tycker t ex städning är absolut det tråkigaste som finns.

Och för det tredje som finns ju redan hemtjänsten och de går hem och städar hos folk som inte kan städa själva, men på våra skattepengar.

Alla kan använda sig av RUT-avdraget på det ena eller andra sättet, men jag tror att många moderna människor av idag, som alltså är födda 1960 eller senare, kan tänka sig använda sig av RUT.

De lider inte av något slags post-traumatiskt överlevnad från gamla tider då en arbetare var en arbetare som stod med mössan i handen och bugade för patron.

Så är det inte idag, idag är en egenföretagare en person som är en entreprenör som vågar ta steget ut att förlita sig på sig själv och sin kunskap, som har en stolthet i vad dom gör. Oavsett om det är att städa hemma hos folk, flytta möbler, öppna butik, designa barnkläder eller vad man nu har för idéer.

Alla drömmer heller inte om storklippet på en IT-marknad, utan helt enkelt en egen försörjning för sig och sin familj.

Varför ska dom skämmas för att de går hem och hjälper folk i deras hem, när det finns ett behov av det?

När det dessutom är ‘riktiga’ jobb, som genererar skattepengar som gör att Sverige går frammåt istället för bakåt.

Jag tycker det är bra att Alliansen har möjliggjort för vanliga människor att ha hjälp i hemmet och att det inte bara är förunnat dem som har massor av pengar.

Sen ska man få lägga sina pengar på vad man vill, en del vill resa, en del vill ha flott teknik och andra vill ha städhjälp. Varför är det fel med det?

Ingen tycker illa om en människa som väljer att resa, att många av dem som jobbar som reseledare har skitlöner och jobbar dygnet runt, har det ingen som pratar högt om.

Reseledarjobbet är glamoröst, men snacka om att få vara slav till krävande resenärer.

Och alla dem som jobbar i kommunens regi och går hem till pensionärer och handikappade för att hjälpa dem, är det skämmigt det med? Eller bara för att kommunen står för det så blir det ett ‘bättre’ jobb?

Skämmigt är det för dem som ska ta emot den hjälpen, som måste synas av en tjänsteman på socialen som ska gå igenom vilka behov de har och hur många timmar hjälp de ska få. Och vad de ska få hjälp med.

Men med RUT avdrag är det du som är uppdragstagare och går igenom med företaget den typen av hjälp du vill ha och betalar för vad du får. Jag kan inte se något skämmigt i det. Varken för dig eller företaget.

1 kommentar

Under Arbete, Pengar, Politik

Ett svar till “Varför RUT?

  1. Joakim

    Mycket bra skrivet. Är det skämmigt att lämna in sina skjortor till tvätten. Då måst det vara skämmigt att gå på restaurang också vara sig det är finmat eller fulmat, kan man inte laga mat själva?
    RUT gjorde svarta jobb till vita och gav folk som jobbade med hemrelaterade uppgifter sociala förmåner. Detta vill dom rödgröna ta bort och åter skapa svarta jobb. Vart ligger solidariteten i det?

    Nej det är krut i rut 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.