Det här receptet hittade jag på kusin Charlottes Greklandblogg, ät o njut
Stifado
En jättegod grekisk köttgryta! Speciellt när man är i Grekland vintertid så är det otroligt gott med den här värmande grytan! Det finns väldigt många varianter på den här köttgrytan, den lagas också olika i olika delar av landet. Den som jag har lärt mig att älska är den här:
ca 2 kg oxkött
Olivolja och smör till stekning
3 burkar krossade tomater
3 burkar krossade tomater
2 msk mjöl
2 msk tomatpuré
5 krossade vitlöksklyftor
5 lagerblad
en nypa socker
salt, peppar
vatten
vatten
15-20 schalottenlökar
Till marinaden:
1 dl rödvinsvinäger
2 dl vatten
2 msk olivolja
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad lök
2-3 söndersmulade lagerblad
peppar
1 msk krossade korianderfrön
2 tsk var av timjan & oregano
Börja med att blanda alla ingredienserna till marinaden i en stor porslinsskål och rör ner köttbitarna. Låt dem marineras i några timmar eller över natten. Ta upp köttet och låt det rinna av i ett durkslag – men spara marinaden och sila den! Stek köttbitarna i het olja & lite smör. Stek några bitar i taget så köttet får en fin stekyta och inte börjar vattna ur sig.
Lägg köttet i en ugnsfast gryta med lock, pudra över mjölet och rör runt. Häll i marinaden, tomaterna, tomatpurén, vitlöken & kryddorna. Vispa ur stekpannan med vattnet och häll i det också. Sätt in grytan i ugnen, med locket tätt på, i 165 grader. Låt koka i ungefär 1 timme. Ta sedan ut grytan och rör ner schalottenlökarna som du skalat. Sätt in grytan igen och låt puttra 1 timme till (gärna längre).
Klyftpotatis är gott till.
Vad kul att du hittat till min Grekiska sida! Jag lovar den där köttgrytan är jättegod!!!
Kram
GillaGilla