Nationellt ID-kort

Idag har jag ansökt om ett nationellt ID-kort, det betyder att jag kan när jag åker utomlands inom EU (Schengen) använda mig av det istället för att ta med passet.

Det var på tiden att kortet kom. Dessutom är det endast polisen som kan utfärda ID-kort nu. Du kan inte gå till banken eller posten (som inte finns kvar).

Läs mer om nationellt IDkort på polisens hemsida

2 kommentarer

Under Resor / Semester

2 svar till “Nationellt ID-kort

 1. man behöver inte ha ett socialförsäkringsnummer för att man har körkort i USA däremot måste hemadressen registreras

  Gilla

 2. Andy

  Fråga: Räcker det med Svenskt ID-kort om man ska resa runt i EU (Schengen) och där göra bankärenden eller annars officiellt legitimera sig, eller måste man ha med sig Svenskt Pass?

  Svar: Ja, det räcker med Svenskt Nationellt ID-kort och man ska inte ta med sig passet för inresa och för legitimering inom EU (Schengen) länderna.

  MEN,

  och detta är jätteviktigt,

  DET ENDA OFFICIELLA STATLIGA SVENSKA ID-KORTET SOM EXISTERAR ÄR DET ”NATIONELLA ID-KORTET”.

  Och, det har samma personuppgifter som det svenska passet.

  Men det är ett ID-kort och inte ett pass!

  Det finns tal om att införa pass i kreditkorts-format, och det har man gjort i USA, men det är något helt annat. Bland annat kallas det för PASS och inte ID-kort. Pass är för utrikesresor.

  Övriga Svenska ”ID-kort” som visserligen fungerar enligt Svenska bestämmelser i Sverige (SIS-märkta kort, Bankernas ID-kort, myndigheternas ID-kort, KÖRKORT, SKATTEVERKETS ID-KORT (för personer med svenskt personnummer men utan svenskt medborgarskap) med flera traditionella Svenska ID-KORT fungerar INTE (!) för resa ute i Europa.

  Orsaken är att dessa inte är att betrakta som fullvärdiga ID-KORT på EU-nivå.

  DET enda officiella Svenska ID-Kortet är ”Nationellt ID-KORT”.

  Alltså är Körkort, med flera övriga inhemska Svenska Fotolegitimationer att betrakta som leksaks-ID ute på resande fot – och är INTE fullgoda Svenska ID-kort enligt EU. Att vi lokalt i Sverige endast använder körkortet (med EU-symbol) som inhemsk ID- handling tar inte EU-hänsyn till.

  EU-symbolen visar bara att förarbehörigheten gäller i hela EU och att den är utfärdad it medlemsstaten Sverige, inte att det är ett officiellt ID-kort inom EUs gränser.

  Orsaken till detta är att det bara är i Norden och England som Körkorten har ID-Status. I många länder i EU behövs inte fotolegitimation på körkort eftersom att alla enligt lag redan är tvungna att inneha Officiellt Nationellt ID-kort. Frankrike, Belgien, Grekland har till exempel fortfarande en ihopvikt A4-sida som körkort – och därför övertygas de inte om att ett körkort är att betrakta som officiellt ID-kort.

  Orsaken till att endast det Svenska Nationella ID-kortet gäller som ID-kort i EU är att medborgarskapet framgår.

  Enligt Fördraget om Europeiska Unionen står att rörelsefriheten gäller EU-medborgare och att EU-medborgarskapet följer från det nationella statsmedborgarskapet.

  För att visa att man är EU-medborgare krävs alltså en ID-handling som visar statsmedborgarskap i en medlemsstat.

  OBSERVERA att det krävs nationellt pass för nationsmedborgares resa mellan nationer, men inget pass för EU-medborgares resa mellan medlemsstaterna i Unionen. Men, ett nationellt ID-kort visar på EU-medborgarskapet i EUs territorium och då krävs ju inget pass enligt EU-fördraget. Därför kan inte ett nationellt ID-kort betraktas som ett pass inom EU. Det är inte heller ett pass, utan ett ID-kort. Vi reser alltså inte mellan länders territorier, utan inom EUs territorium som EU-medborgare. Allt detta enligt Lissabonfördraget.

  I USA är det precis tvärtom. Det finns inga nationella ID-kort på vare sig unionsnivå eller på delstatsnivå. Den enda fotolegitimation som finns är körkort och på vissa håll är det lag på att ha körkort från delstatens myndighet, oftast: ”Department of Motor Vehicles”. De som inte har förarbehörighet erhåller istället ett officiellt ID-kort från körkortsmyndigheten, utan förarbehörighet.

  Inga andra myndigheter eller organisationer utfärdar oficiella ID-kort i USA. Socialförsäkringsnummret, i Sverige kallat ”Personnummer” får enligt lag inte finnas på ID-handlingar i USA, som alltså är körkort för inrikes bruk och pass för utrikes bruk. Istället har man socialförsäkringsnummret (personnummret) på ett eget kort, utan foto, från motsvarande Pensionsmyndigheten. Detta får inte ens lamineras och absolut inte användas för personidentifikation, även om man börjar identifiera folk mer och mer genom detta nummer.

  Varje delstat utfärdar sina egna oficiella ID-handlingar (körkort), medan passen utfärdas på unionsnivån. Varje delstats ID-handling (körkortet) godkänns som ID-handling i samtliga delstater i unionen.

  I USAs konstitution, fjortonde tillägget, regleras medborgarskapet. Tillägget kom efter inbördeskrigets slut 1865. ”Unionsmedborgarskapet medför automatiskt medborgarskap i den delstat man bor”.

  I USA finns alltså, likt inom EU, ett dubbelt medborgarskap – ett för hemstaten och ett för Unionen. Varje delstat i USA är ungefär lika stor till storlek och folkmängd som ett land inom EU.

  Skillnaden mot USA är att EU-medborgarskapet kommer från det medlemsstatliga medborgarskapet, medan det delstatliga medborgarskapet i varje amerikansk delstat kommer från Unionsmedborgarskapet. Alltså, EU: Från medlemsstat till Union. USA: Från Union till delstat. Detta gjorde man i USA för att ge medborgarrättigheter till de svarta nyligen frigivna slavar som inte åtnjöt fullständiga medborgarrättigheter i varje delstat. Det fjortonde tillägget ville ändra detta.

  Det existerar alltså ett medborgarskap för varje amerikansk delstat, på samma sätt som det existerar ett parlament, en regering och en högsta domstol i varje delstat inom USA, för delstatens inrikespolitik.

  På samma sätt som det gör inom EU.

  Och likt inom EU kan man resa runt i Unionen och legitimera sig med hjälp av hemstatens officiella ID-handling.

  Men I USA är det körkort, medan det i större delen av Europa är det oficiella Nationella ID-kortet, från vilket alltså stats-medborgarskapet måste framgå för att EU-medborgarskapet och därmed hela EU-paketet ska gälla.

  I Förenade Kungariket (England, Wales, Skottland, Nordirland) samt i Skandinavien är vi, precis som i de Amerikanska Staterna, vana vid att legitimera oss med körkort och att betrakta detta som en fullgod ID-handling.

  Det blir därför knepigt för oss när man påstår att det endast krävs nationella ID-kort när man reser runt i Europa, eftersom vi inte haft våra ID-kort lika hårt reglerade som i övriga Europa. Vårt Svenska medborgarskap måste inte framgå av våra ID-kort – och det har fungerat hittills.

  I England har man med nya regeringen (2010) till och med beslutat att skrota hela projektet nationellt ID-kort, och man hänvisar till körkort inom U.K. och pass utanför U.K.

  Man kan tycka att de nordiska länderna samt England borde påverka EU till att tvinga fram ett erkännande av EU-körkorten som godkänd ID-handling inom EU, speciellt när det finns en EU-flagga på detta.

  Men på EU-körkortet framgår inte stats-medborgarskapet, varur EU-medborgarskapet följer.

  En lösning vore därför att slå samman hemstatens nationella ID-kort med hemstatens körkort, dvs att bemyndiga körkortsutfärdande myndighet att skriva in det stats-medborgarskapet på körkortet och få detta godkänt som ett nationellt ID-kort i EU, utvisandes hemstatens medborgarskap.

  Ungefär detta har man påbörjat i USA och det kallas för Extended Driver’s Licence, men det utvisar då Unionsmedborgarskapet och inte stats-medborgarskapet eftersom hela den Amerikanska Unionen har status som egen suverän stat, till skillnad från den Europeiska Unionen.

  Nu är det så i Amerika att endast Unionen har rätt att utfärda bevis om unionsmedborgarkap och man utfärdar detta i form av pass för utrikes resor. Men det nya passet i kreditkortsformat heter just PASSPORT och gäller för resa till Canada och Mexico.

  Det som delstaterna har gjort är att man låtit följa de specifikationer som gäller för det federala passet i kreditkortsformat och helt enkelt inlämmat dessa på den egna delstatens körkort.

  Översatt till ett Europeiskt och Svenskt/Nordiskt/Brittiskt scenario skulle körkortsutfärdande medlemsstatsmyndighet utfärda tre handlingar: ID-kort med hemstatens medborgarskap, Körkort för lagligt bosatta icke-medborgare (nuvarande variant), samt Körkort utvisande nationellt medborgarskap, varur EU-medborgarskapet förstås framgår. Det vore ju lämpligt om socialförsäkringsnumret ”personnummer” skulle framgå på den svenska ID-handlingen.

  Alternativt får man ändra i EU-fördraget så att EU-medborgarskapet blir det primära och statsmedborgarskapet det sekundära. Då behövs plötsligt inte stats-medborgarskapet uppvisas för att EU-medborgarskapet, med rättigheter, ska gälla utan det räcker med att eventuellt visa upp EU-medborgarskapet.

  Då får man bestämma sig för hur unionsmedborgarskapet skulle behöva uppvisas.

  I USA, England och Norden har det aldrig varit ett problem att inte medborgarskapet framgått av ID-handlingen. I USA varken på delstatsnivå eller på Unionsnivå.

  Har man lyckats få körkort så har man uppenbarligen både socialförsäkringsnummer och hemadress.

  Fast om man ändrar prioritetsordningen på medborgarskapet i EU-fördraget så blir plötsligt länderna delstater istället för medlemsstater.

  😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.