recension – Wilde

TV8 sände filmen Wilde för ett tag sen. Jag spelade in den och såg den nu på förmiddagen.

Filmen handlade om Oscar Wildes liv. Från det han gifte sig och senare blev involverad i den homosexuella klick av unga män i London, till det att han blev anklagad för sodomi och satt i fängelse.

Jag tyckte filmen var bra, kanske lite romantiserad, men avskyn för homosexuella under den viktorianska eran var väl dokumenterad.

Det är skrämmande vilken dubbelmoral det fanns på den tiden och som öven finns nu.

Att bry sig om vad andra människor har för sexualitet, och oftast är det män som är detta bekymmer om andra mäns sexualitet och ‘skräms’ av den och utsätter ‘annorlunda’ män för sin homofobi.

Wilde spelas av Stephen Fry som bl a spelar betjänten Jeeves i Wooster and Jeeves. Bosie (Lord Alfred Douglas) spelas av Jude Law, och jag vet ingen som kan spela bortskämd engelsk adel som han.

Filmen var klart sevärd och den rekommendras.

Helt fascinerande hur lik Stephen Fry är Oscar Wilde.

1 kommentar

Under Film/TV

Ett svar till “recension – Wilde

  1. En annan ung poet som också hade ett öga för unga pojkar var A. Crowley Då man efter Wildes död reste en staty av honom i Frankrike blev det lite skandal för han var helt naken. Till slut var man tvungen att sätta en fjäril över hans härlighet. Detta gillades inte av Crowley som enligt honom själv åkte över en dag och under natten monterade av fjärilen från Wildes skrev. Dagen efter kom han in på det café där många unga konstnärer och författare höll till. Till allas stora förtjusning hade Crowley fjärilen som en bältesbuckla 🙂 allt detta enligt Mr Crowley själv så man kanske får ta det hela med lite salt och peppar 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.